BIHUN GORENG LADA HITAM
BIHUN GORENG LADA HITAM
Bahan-Bahan
- 1 bungkus bihun ~ direndam hingga lembut & tos
- 1 bungkus fishcake ~ potong kecil
- 10 biji tauhu pok ~ dihiris
- 1 cawan isi ayam yang didadu (MaDiHAa guna dada ayam)
- 1 biji lobak merah saiz sedang ~ disagat
- Sedikit kobis diracik halus (MaDiHaA guna lebih kurang 1/4 dari kobis saiz sederhana)
- 1 sudu besar lada hitam yang siap dikisar
- minyak untuk menumis
- garam secukup rasa
- 1 sudu kecil gula
- 1 cawan air
Bahan Tumbuk
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak lalu tumiskan bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan isi ayam & fishcake & masak seketika. Masukkan kobis & lobak merah dan kacau sebati.
- Masukkan lada hitam, air, garam, gula & diikuti dengan tauhupok & bihun yang telah ditoskan. Gaulkan hingga sebati & sehingga bihun lembut. Biarkan hingga secukup rasa & bolehlah dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan